24.7.12

Dial-Up Αναμνήσεις

Ένα άρθρο για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι. Αναμνήσεις από τις όμορφες στιγμές που περνούσαμε με την παλιά καλή Dial-Up σύνδεση μας πριν το DSL και οι λοιπές γρήγορες συνδέσεις κυριαρχήσουν στον κόσμο και μας φέρουν το γρήγορο internet:



Ποιος θυμάται...

1. Τον εκνευριστικό ήχο του dial-up modem που πήγαινε κάπως έτσι "Τιιιιιιι, τουυυυυυυ, τιιιιιιιι, Τααααααααααα" και τα νεύρα σου που ήταν τεντωμένα μετά από 15 συνεχόμενες ανεπιτυχείς προσπάθειες σύνδεσης.


2. Την στιγμή που η μάνα σου σήκωνε το τηλέφωνο και σου διέκοπτε την σύνδεση ενώ η φωτογραφία της γυμνής κορασίδας που κατέβαζες υπομονετικά τα τελευταία 10 λεπτά έφτανε επιτέλους στο επίπεδο της ρώγας...

3. Όταν με το καλό η σύνδεση ήταν επιτυχής και είχες αποσυνδέσει και κρύψει όλες τις τηλεφωνικές συσκευές για παν ενδεχόμενο, ο μέσος χρόνος που χρειαζόταν για να φορτώσει μια φυσιολογική σελίδα, σου έφτανε για να ρίξεις ένα κατούρημα, να φτιάξεις ένα φραπέ, να πεταχτείς μέχρι την θεσσαλονική για μπουγάτσα και να ανακαλύψεις την θεραπεία του καρκίνου.


4. Ο πορνοφάκελος σου περιείχε κυρίως μισοφορτωμένες εικόνες καθώς και βίντεο διάρκειας ελαχίστων δευτερολέπτων. Παρόλα αυτά η προσήλωση σου σε αυτόν ήταν μεγάλη και τον είχες τέλεια οργανωμένο σε δεκάδες κατηγορίες πολύ πριν σου κλέψει την ιδέα το youporn...

5. Για να κατεβάσεις ένα τραγούδι χρειαζόσουν ώρες... ακόμα και μέρες από το δημοφιλές τότε PvP Napster και συνήθως κατέληγες να ρίχνεις καντήλια στο τσατ στον χρήστη-κάτοχο του τραγουδιού που συνεχώς σου διέκοπτε την σύνδεση χωρίς λόγο.

6. Τα mIRC, ICQ και τα περεμφερή τσατ και η απεγνωσμένη σου προσπάθεια να κάνεις γνωριμία μέσω αυτών. Εκτός αν ήσουν γυναίκα με πονηρό nick, οπότε τα μηνύματα έπεφταν με ρυθμό περίπου 30 ανά δευτερόλεπτο...

7. Τους μαλάκες στα τσατ που πίστευαν ότι ο χρήστης "kayliara18" ήταν όντως γκόμενα που ήθελε σεξ μαζί τους μετά από τα πρώτα 5 λεπτά γνωριμίας τους και ανοίγαν όλα χαρά την φωτογραφία που τους είχε στείλει, η οποία βέβαια ήταν Troyan και τους έκλεβε τα στοιχεία της σύνδεσης τους...


8. Οι ελληνικές σελίδες της προκοπής ήταν ελάχιστες αλλά υπήρχαν και κάτι μαργαριτάρια, πχ Πέππας... if you know what i mean!

9. Θεωρούσες κωλόφαρδο τον φίλο σου με την ISDN σύνδεση, η οποία στην πραγματικότητα ήταν απλά ελάχιστα πιο γρήγορη από την δικιά σου αλλά τουλάχιστον δεν διακοπτόταν συνέχεια από τηλεφωνήματα...

10. Πριν τις άγιες μέρες του Youtube για να βρεις πως να φτιάξεις κάτι ή να κατεβάσεις ένα walkthrough για ένα παιχνιδι σε αυτόν τον ιντερνετικό μεσαίωνα, χρειαζόταν να κατεβάσεις τις οδηγίες σε αρχείο κειμένου και ατέλειωτες δόσεις υπομονής...


22 σχόλια:

  1. Τι μου θύμισες, τι ταλαιπωρία έχουμε περάσει κι εμείς. Τα σημερινά παιδιά τα βρήκαν όλα εύκολα, εμείς από δραχμή σε ευρώ, από σταθερό σε κινητο και από dial up σε dsl και που είσαι ακόμα... Θυμάμαι που άμα καά τύχη βρίσκαμε κανά τραγούδι έκανε κανάν αιώνα να το κατεβάσει - για ταινία ούτε λόγος βέβαια... όσο για τις τσόντες, με το σταγονόμετρο, ή έπρεπε να πληρώσεις ή έβλεπες soft και συνέχιζες να αγοράζεις περιοδικά.

    Γι αυτό καλό είναι νατα θυμόσμαστε και να μην τα παίρνουμε αν η ταινία κάνει να κατέβει 45 λεπτά και όχι 30!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν πρόκειται να καταλάβουν τι περνάγαμε...
      Θυμάμαι το μακρινό 2003 που πρωτοχρησιμοποίησα DSL στο σπίτι φίλου μου και τα ξενύχτια που έριχνα σπίτι του καθώς και τις απελπισμένες του προσπάθειες να με διώξει επιτέλους!

      Διαγραφή
  2. I'm too young γαμώτο! Και οπως κάθε ΗΜΜΥ που σέβεται τον εαυτό του θα ήθελα πάρα πολύ να είχα ζήσει την dial up εποχή αλλά και τα DOS. Ασχετο αλλά αυτές θα είναι πολύ ωραίες ιστορίες να τις λεμε στα παιδιά μας και να μας βλέπουν σαν παλαιολιθικούς δεινοσαυρους..
    --πλυντήριο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πίστεψε με δεν θα ήθελες να το ζήσεις! (Dos τι μου θύμισες!!!)
      Ούτως ή άλλως και με iPhone τα παιδιά σου σαν δεινόσαυρο θα σε βλέπουν...

      Διαγραφή
  3. Πολύ νέος για να τα θυμάμαι!!!Σαν να μου μιλάς για δεκαετιες πριν!!:Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για την ακρίβεια ούε 10ετια δεν έχει κλείσει ακόμα το DSL στην ψωροκώσταινα αν θυμάμαι καλά

      Διαγραφή
  4. Πω πω! Ιδέα δεν είχα για το τι περνάγατε τότε!
    Μπορεί να είμαι η μεγαλύτερη της παρέας σε ηλικία, αλλά είμαι η πιο καινούργια και η πιο άσχετη στο θέμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και σε είχα για παλιοσειρά...
      Είδες τι τραβάγαμε... και όλα αυτά όταν είχε κέφια ο ΟΤΕ και το Μόντεμ!

      Διαγραφή
  5. χαχαχαχα!!!!
    δεν ταυτιζομαι με όλα (για ευνόητους λόγους), αλλά αυτή η καθυστέρηση και η διακοπή με το χτύπημα του τηλεφώνου....πω πω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πωπω πραγματικά.. έλεοοοοος!!! χεχεχε!
    Θα έχουμε κάτι να θυμόμαστε! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. περασμένα μεγαλεία και θυμόντας τα να κλαις!!!!!!ένδοξες εποχές!!χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είχε όντως ενδιαφέρων τότε, γιατί δεν ήξερες "θα συνδεθείς, δεν θα συνδεθείς" και η αδρεναλίνη χτυπούσε κόκκινο!

      Διαγραφή
  8. Το τι γέλιο έκανα με το τιιιιιιι, τουυυυυυυ, τιιιιιιιι, Τααααααααααα"!!
    χαχαχαχαχα

    Ακόμα το σκέφτομαι και γελάω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι και εγώ το εβαλα 3-4 φορές σερί την πρωτη φορά που το είδα...

      Διαγραφή
  9. Εσύ πρόλαβες και πετάχτηκες Θεσσαλονίκη για μπουγάτσα μέχρι να γίνει η σύνδεση,εμείς προλάβαμε και θάψαμε την....γιαγιά μου,και η σύνδεση τελικά δεν έγινε!
    Γιαυτό σου λέω,υπάρχουν και χειρότερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τι μου θύμησες τώρα, 10 προσευχές και 5 μετάνοιες για να συνδεθεί στα 38 με 40 kbps γιατί τις μισές φορές συνδεόταν στα 15 και έβριζα την γκαντεμιά μου και έπρεπε να καναπάρω τηλ. Ο πορνοφάκελος ήταν ένα "τέρας" των 30mb και οι εικόνες είχαν κάτι αναλύσεις των 320 αν δε έβρισκα 640 είχα hd σου λέω για 800χ600 ήταν το σπανιότατο, έκανε κανά 10λεπτο να κατέβει και έριχνα και κανα ύπνο. Κάποια περίοδο του κάπνισε του ΟΤΕ να μου ενεργοποιήσει την αναμονή κλήσης "η κλήση σας είναι σε αναμονή..." έβγαζε σε όποιον καλούσε και εγω έριχνα διαόλους. Η κοινή σύνδεση που είχαμε παρέα (γιατί ήταν και ακριβές οι άτιμες). Δώσε κλήσεις σε σταθερό και σε κινητό απο τους υπόλοιπους για να κλείσω την σύνδεση και να μπουν αυτοί (Η οτενετ δεν άφηνε ταυτόχρονα στην ίδια σύνδεση). Γονείς που σήκωναν την γραμμη όταν ήμουν μέσα και τσακωνόμασταν γιατί αυτοί θέλαν γραμμή για να μιλήσουν και εγω ιντερνετ. Θυμάμαι κάποιες φίλες της μάνας μου έλεγαν σε αυτήν "Σε επέρνα χτες απο τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 20.00 και βούηζε, πάλυ δεν σε βρήκα, ήταν πάλυ το παιδί στο ιντερνετ?". Σιχτήρια που έριχνα ήταν το κάτι άλλο, 20 λεπτά+ για να κατέβει ενα mp3 3mb που κάποια αρχ@@ που έκαναν share στο napster έκοβαν τον διαμοιρασμό στο 99% και τους έπερνε ο διάoλος στο τσατ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσφορά: Με κάθε σχόλιο δώρο μια απάντηση!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...