18.1.12

SOPA και PIPA: Καθόλου τυχαία ονόματα!




Ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή! Στις 26 Οκτωμβρίου 2011 κατατέθηκε στο Αμερικανικό Κογκρέσο, από ρεπουμπλικανό αντιπρόσωπο, το αναλυτικό νομοσχέδιο για την πάταξη της πειρατείας, με την ονομασία SOPA (Stop Online Piracy Act). Βλέποντας και μόνο την ονομασία καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για μια κίνηση πάταξης της καταπάτησης των πνευματικών δικαιωμάτων. Προφανές λοιπόν είναι ότι πίσω από αυτό το νομοσχέδιο βρίσκονται ονόματα εταιριών της βιομηχανίας του κινηματογράφου, της μουσικής και άλλων, των οποίων τα συμφέροντα έχουν πληγεί από την δικτυακή πειρατεία. Άντε (ας πούμε) δεκτών μέχρι εδώ.

Το θέμα σοβαρεύει όμως από την στιγμή που στις διατάξεις του SOPA ορίζονται κανόνες ώστε να υπάρχει έλεγχος των χρηστών τους διαδικτύου, λογοκρισία και κατ' επέκταση καταπάτηση των δικαιωμάτων εκατοντάδων εκατομμυρίων πολιτών. Από που θα κλίνει η ζυγαριά είναι και θέμα δικό μας γιατί από εμάς τους χρήστες εξαρτάται αν και κατά πόσο θα εναντιωθούμε σε αυτή την "λογική". Το SOPA θα εφαρμοστεί εντός των συνόρων της Αμερικής, αλλά το internet είναι παγκόσμιο και γιαυτό τον λόγο θέτονται και ερωτήματα τεχνικής φύσεως (π.χ. για τους root DNS/Mail/κ.τ.λ. servers που εδρεύουν στις ΗΠΑ).

Ένα άλλο αντίστοιχο νομοσχέδιο το οποίο θα συζητηθεί εκτενέστερα το PIPA (Protect Intellectual Property Act) προβλέπεται να κοινοποιηθεί η επιβολή τους σε διάφορες χώρες (κατά πρώτο λόγο υποχείρια μεγαλύτερων χωρών) από Αμερικανούς εκπροσώπους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μπορούσε να μείνει από έξω (σε τέτοιου είδους μαλακίες πρώτη τρέχει!) δημιουργώντας το ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) και επιβάλλοντάς το στα κράτη μέλη. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προβλέπει πολύ πιο άμεσο φακέλωμα, επιβάλλοντας στους παρόχους υπηρεσιών internet (βλέπε ΟΤΕnet,Forthnet κ.τ.λ. για μας) την επίβλεψη των διακινούμενων πληροφοριών των χρηστών, με σκοπό την διακοπή των υπηρεσιών στους χρήστες που διακινούν παράνομο υλικό, εκφράζουν τις ιδέες και την γνώμη τους σε forum και blogs σε περίπτωση που δεν είναι σύμφωνη με το σύστημα ή θεωρηθεί αναρχική κ.α.

Με την εφαρμογή αυτών των νομοσχεδίων εννοείτε πως τα στοιχεία των χρηστών που χρησιμοποιούν δωρεάν υπηρεσίες εταιριών (και μη) όπως η Wikipedia, το Facebook κ.α. θα καταγράφονται πλήρως από την υπεύθυνη εταιρία διάθεσης της υπηρεσίας. Στοιχεία προσωπικά όπως και σχετικά με την χρήση του internet.

Η επιβολή των φασιστικών αυτών δικτυακών καθεστώτων, είναι πιθανό να ξεκινήσει από αδύναμα κράτη όπως το δικό μας, μιας και δεν θα υπάρχει σθεναρή αντίσταση από τις κυβερνήσεις των κρατών αυτών. Η δικιά μας κυβέρνηση, αν αναλογιστούμε την προσπάθεια που καταβάλει για δικτυακή λογοκρισία και καταδυνάστευση των δικαιωμάτων των πολιτών, είναι σίγουρο πως θα δεχθεί με ανοιχτές αγκάλες αν είναι δυνατών και όλα αυτά τα νομοσχέδια σε ταυτόχρονη ισχύ.Κάτι Βορίδιδες και κάτι Πάγκαλοι θα πετάν απ' τη χαρά τους.

Πρέπει επιτέλους να ξυπνήσουμε με κάποιον τρόπο και να αντισταθούμε σε όσους λυμαίνονται την ελευθερία μας!!

25 σχόλια:

  1. συμφωνώ...πάρε τώρα κέρασμα!!!

    http://ocelebritis.blogspot.com/2012/01/15.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πριν απο λίγες ώρες απ' ό,τι έμαθα, βγήκε ο Ομπάμα και διαβεβαίωσε ότι δε συμφωνεί με τα προγράμματα αυτά κι έτσι λογικά θα μπει φρένο, έστω προσωρινά.
    Κι εδώ που τα λέμε, το ίντερνετ είναι για τον πολίτη ότι η τσόντα για τον βιαστή. Τον κρατάει σπίτι του κι έτσι όλα είναι οκ. Αν το διαλύσουν κ αυτό, booomm...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Ομπάμα περιμένει να ξαναεκλεχθεί με το καλό στις προσεχείς εκλογές και βάζοντας τον νόμο στο ψυγείο ελπίζει να φανεί προοδευτικός και να αρπάξει ψηφαλάκια. Βέβαια με το που θα αρχίσει η δεύτερη και τελευταία του θητεία θα τον προσφέρει ξαναζεσταμένο...

      Διαγραφή
  3. Κάτι θα κάνουν γιατί τσούζει η κωλάρα, το μόνο σίγουρο.
    Κάτι θα βρουν και οι χρήστες όμως για να το αντιμετωπίσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν η πλειοψηφεία των χρηστών δεν υποκείψει στις απειλές, δεν πιστεύω πως μπορούν να κάνουν και πολλά...

      Διαγραφή
  4. Απαντήσεις
    1. Κατ' αρχήν να διώξουμε τα φερέφωνα των Αμερικάνων από την Κυβέρνηση και την χώρα...

      Διαγραφή
  5. Χειρότερη φάρα από Ρεπουμπλικάνο δεν υπάρχει και αυτο το ξέρουν και οι πέτρες. Τώρα περί πειρατείας αρχίδια καπαμά. Εδώ το fast 5 (μαλακία by the way) που πήρε πρωτάθλημα στο κατέβασμα έβγαλε τουλάχιστον τρεις φορές τα λεφτά του (χωρίς να υπολογίσουμε πωλήσεις dvd/blue ray). Για να μην πιάσουμε ακόμα πιο κουφά πράγματα όπως τα πορνοστούντιο που κονομάνε 2 φορές το χρόνο ότι βγάζει το Hollywood (σε αναλογία εξόδων-εσόδων)παρά την πειρατεία που είναι ακόμα μεγαλύτερη και εύκολα προσβάσιμη. Anyway η πειρατία δεν σταματιέται, αυτό είναι σίγουρο-υπήρχε-υπάρχει και θα υπάρχει- Άσχετα αν συμφωνώ η διαφωνώ με αυτή την ύπαρξη της.

    Επί της ταμπακιέρας πιστεύω πως παρακολουθούμε έναν ακόμα επιθανάτιο ρόγχο των βαριών βιομηχανιών διασκέδασης στο κομμάτι του ίντερνετ (γιατί αλλού μια χαρά τα πάνε) και με τέτοια κόλπα (που έχουν νομική υπόσταση ότι και να λέμε) προσπαθούν να αγοράσουν λίγο χρόνο ακόμα ζωής κυρίως για τα παραδοσιακά retail outlet κομμάτια τους που τους φέρνουν τα μεγάλα κέρδη και πάνω τους υπάρχουν συμφωνίες εκατομμυρίων...

    Όλα αυτά μέχρι να είναι έτοιμες να αλλάξουν τα πάντα στις δομές τους και να κινηθούν μέσω ίντερνετ, καταργώντας μεσάζοντες, όπου και θα δούμε όμορφα πράγματα (πλατφόρμες να κλείνουν, άλλες να εξαγοράζονται, άλλες να δημιουργούνται κτλ κτλ). Με λίγα λόγια με πιέζοντας για τέτοια νομοσχέδια, αγοράζουν χρόνο βάζοντας σε ύπνο βαθύ τους μεσάζοντες σε retail και internet, και όταν θα έρθει η ώρα η αλυσίδα να έχει μόνο δύο κρίκους (δισκογραφική-πελάτης), (στούντιο-πελάτης) οι υπόλοιποι κρίκοι της αλυσίδας δεν θα ξέρουν τι τους χτύπησε. Η αγορά θα ομολοποιηθεί, πειρατεία θα συνεχίσει να υπάρχει κτλ κτλ...

    Τώρα περί "ιδεών" αν θα γράψω εγώ και σοβαρολογώ πως θα κάψω τη βουλή, το Μπάκινγχαμ, το Πύργο του Άιφελ κτλ και αναλύω πως και πότε μπορεί να γίνει αποτελεσματικά, φέξε μου και γλύστρησα αν περιμένουν από το πάροχο-ιδιώτη να βαρέσει καμπανάκι. Για τέτοια θέματα υπάρχουν άλλες υπηρεσίες που κάνουν ήδη τη δουλειά τους.

    Τώρα στην άλλη περίπτωση που κάθομαι και γράφω θα μας σώσει ο Μπακούνιν κάτω τα κράτη και οι στρατοί Μ.Γ.Δ, η σύστημα σας έτσι το σύστημα σας αλλιώς, οι κλέφτες να πάνε φυλακή, ο άλλος να πάει απόσπασμα,η γνώμη μου είναι πως μας σώζει μια χούντα, μια επανάσταση κτλ πάλι φέξε μου και γλύστρησα. Ας αλλάξουν πρώτα το σύνταγμα της οποιαδήποτε χώρας (πλην φυσικά Κίνας, Β. Κορέας κτλ) στο άρθρο για ελευθερία του λόγου και ελεύθερης έκφρασης ιδεών και μετά το ξανασυζητάμε σε πιο σοβαρή βάση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. Αυτά βέβαια είναι όπως τα βλέπω εγώ τα πράγματα. Κατ' παραγγελία νομοσχέδια, μέσω πιέσεων, ώστε να μείνει η γαμημένη η πίτα στα ίδια επίπεδα και μην έρθει τούμπα ξαφνικά ολοκληρωτικά και αμετάκλειτα υπέρ των εταιριών που έχουν το πάνω χέρι στο ίντερνετ τη δεδομένη στιγμή. Στα περί "ιδεών" πάλι με βάση π.χ τον patriot act και τις παραγράφους του για το ίντερνετ, θα έπρεπε να χαν τιγκάρει τα δικαστήρια και τα κελιά από άτομα με έκθεση "επικίνδυνων" θέσεων στο νετ. Σίγουρα όμως τέτοια "νομοσχέδια" δεν είναι αθώα και πάλι καλά που ο Άραψ πρόεδρος το έβαλε στο πάγο. Αν έχει λίγο νιονιό θα το χρησιμοποιήσει στας εκλογάς που πλησιάζουν υπέρ του σαρώνοντας βορείες μεσοδυτικές και ανατολικές πολιτείες στις ηλικίες 21-35. Στις νότιες έτσι και αλλιώς ο άραψ θα πάρει το τρίτο το μακρύτερο for sure.

      Εκτός αν τον φάνε στη στροφή οι άλλοι αποκυρήξουν τον Γερουσιαστή, με χοντρό άδειασμα προεκλογικά και ο άλλος μείνει με το απλά το "εβαλα στο πάγο"...Τhis is επικοινιωλόγος speaking...

      Διαγραφή
    3. Απάντησες μόνος σου γιατί το παίζει κατά ο Ομπάμας! Στο κάτω κάτω μπορούμε να πούμε παίρνοντας παράδειγμα από τον δικό μας Jeffrey όπως έλεγε: "λεφτά υπάρχουν!", "δεν θα βάλουμε άλλους φόρους γιατί δεν αντέχει άλλους η πλάτη του Έλληνα", "δεν θα υποκύψουμε στις πιέσεις" και άλλα τέτοια ωραία. Και μετά τα έκανε! Γιατί απλά ήθελε σε λήθαργο τον λαό, τα μαγείρευε πίσω από την πλάτη μας και μετά μας τα σέρβιρε με τρόπο ώστε να μην μπορούμε να πούμε κουβέντα. Που και να λέγαμε....

      Ε το ίδιο θα κάνει και ο μαυρούκος!

      Άσε που για το άλλο που είπες για την πορνοβιομηχανία... έχουν κάνει την μαγκιά και έχουν αποδεχθεί την δύναμη του internet ώστε να βγάζουν χρήμα παρ' όλη την πειρατεία. Δεν έχει κάθε πικραμένος παραγωγός του Holywood site (με μια υποτυπώδη ας πουμε ασφάλεια τουλάχιστον) ώστε να γίνονται μέλη ταινιόφιλοι και να κατεβάζουν ταινίες. Οι τσοντοπαραγωγοί όμως το έχουν προβλέψει προ ετών και θησαυρίζουν. Θα μου πεις δεν πρόκειται για το ίδιο budget ταινιών, αλλά και πάλι το Holywood απευθύνεται σε μεγαλύτερο target group και σε όλες τις ώρες της ημέρας ;-)

      Διαγραφή
    4. Για τον άραπη θα δούμε. Πάντως ο άνθρωπας νιονιό στο επικοινωνιακό παιχνίδι δεν έχει και φαίνεται (δύο υπεύθυνους έχει αλλάξει ρε πούστη μου έλεος). Άσχετα αν προχθές έκανε τεράστια ντρίμπλα και τους πήδηξε με τον αγωγό πετρελαίου. (και ο ραν ταν πλαν αν ήταν επικοινωνιολόγος θα χε καμιά έκλαμψη εξυπνάδας). Αν ήμουν επικοινωνιολόγος του θα ριχνα το βάρος τώρα σε αυτό άμεσα και πίπα-κώλο να φανώ ο black jesus. Αφού σε πιέζουν ρε άραπα όσοι βολεύονται με την σημερινή πίτα να κόψεις τον αέρα στους απέναντι, γιατί δεν το πιάνεις από τα κέρατα?

      Anyway περάσει δεν περάσει αυτή η ιστορία στην ουσία δεν διαφέρει και τόσο από αυτά που ήδη πέρασαν οι ρεπάμπλικανς shit, στις δύο θητείες του Τεξανού Τζουνιορ.

      Δεν ανησυχώ. Η πειρατεία δεν σταματιέται με τίποτα. Εδώ δεν σταμάτησε που λέει ο λόγος, στην εποχή που γράφανε με διπλά κασσετόφωνα οι γύφτοι και τις πουλάγανε στο παζάρι.

      Άλλωστε άντε κυνήγα εσύ σήμερα και οποιοσδήποτε εσύ μετά τους κολλοσούς της τηλεπικοινωνίας και βάλτους το πιστόλι στο κρόταφο να χάσουν πελάτες πιο γρήγορα από ότι γαμιούνται τα κουνέλια...Το και γαμώ τα τένις που παίζεται ήδη τόσα χρόνια θα συνεχιστεί μέχρι νεοτέρας άλλωστε κανέναν δεν συμφέρει να τα τρώει στις corporate δίκες και τους συμβιβασμούς.

      Όσο για τα πορνό ακριβώς αυτό λέω. Πάντα δείχνουν το δρόμο χρόνια μπροστά.

      Απλά το πορνό που οδηγεί τις εξελίξεις (beta-vhs, dvd, blu ray και φυσικά ίντερνετ) ποτέ δεν είχε μεσάζοντες με συμφωνίες εκατομμυρίων ή δις ώστε να έχει χοντρό πρόβλημα να τους πετάξει έξω από την αλυσίδα. Και στα παπάρια τους αν χάνουν και κάποια λεφτά (σεβαστά ποσά σίγουρα), ίσα ίσα που κερδίζουν σε αναγνωρισιμότητα.

      Για αυτό λέω πως εκεί θα πάει το πράμα σιγά σιγά με τέτοια κολπάκια, που απλά αγοράζουν χρόνο και μηχανική υποστήριξη. Εμπρός στο δρόμο που χάραξαν οι πορνάδες. Cut out the middle men...αλλά οι middle men πρέπει εως ότου να μπορούν να πάνε στο διάολο να βγάζουν λεφτά. Και αν π.χ υπάρχει netflix και i-tunes σε μερικά χρόνια σφυράτε μου κλέφτικα. Η μοιρασιά κέρδους σε αυτά είναι "άδικη" αλλά από την άλλη ας ξύπναγαν νωρίτερα και να μην προσφέρανε την πίτα του ίντερνετ απλόχερα οι μαλάκες σε τέτοιες πλατφόρμες και υπηρεσίες, αναγκάζομενοι υπό το φόβο της "πειρατείας" να συνεταιριστούν μαζί τους. Οι λάθος χειρισμοί πλερώνονται. Ας τα λουστούν τώρα και ας τρέχουν σαν παπάρες.

      Seat back and enjoy the show. Λέμε. Μάλιστα αν είχα φράγκα χοντρά θα άρχιζα να τζογάρω σε stocks από τώρα. Mπορεί να αργήσει αλλά στο τέλος χοντρή κονόμα.

      Διαγραφή
  6. Το είχα πρωτοδεί αυτό στους vlogbrothers (http://www.youtube.com/user/vlogbrothers?blend=1&ob=video-mustanginstant#p/u/25/Keg6it0g2wY)
    όπου ο τύπος εξηγεί τους 5 λόγους για να μην γίνει. Χαρακτηριστικός είναι και ο τίτλος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάπου διάβασα και το θεϊκό!
      Στην σελίδα του γερουσιαστή που είναι υπεύθυνος για αυτές τις πίπες, έχει ως backround μια φωτογραφία τις οποίας ο δημιουργός θα κινηθεί νομικά εναντίον του γερουσιαστή επειδή την χρησιμοποίησε χωρίς την άδεια του...

      Διαγραφή
  7. Απαντήσεις
    1. Μπορείς να σκεφτείς άπειρα λογοπαίγνια με αυτές τις δυο λεξούλες!

      Διαγραφή
  8. Με το συμπάθιο (διότι είμαι και καλής οικογενείας), αλλά αυτά που θέλουν να κάνουν οι Αμερικάνοι είναι πίπες. Τώρα θα μου πεις δεν είναι και οι πρώτες... Το θέμα είναι ότι αρχικά θα φανεί ότι δεν πρόκειται να περάσουν κάτι τέτοιο, αλλά μετά θα το φορέσουν όπως άλλωστε γίνεται με τόσα και τόσα νομοσχέδια. Εμείς τουλάχιστον ως λαός το έχουμε ζήσει εκατοντάδες φορές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το έχουν μάθει το κόλπο, σίγουρα θα ανακαλύψουν και κάποια τρομοκρατική ομάδα χάκερ που κλέβει από τους λογαριασμούς φτωχών ανθρώπων για την αφορμή...

      Διαγραφή
    2. Είμαι σίγουρη ότι κάτι θα σκαρφιστούν...
      Άντε καλό βράδυ, πάω για δουλειά...

      Διαγραφή
  9. http://www.facebook.com/photo.php?fbid=278293862232451&set=a.158951464166692.33313.158810777514094&type=1&ref=nf

    BUSTED!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχαχα ωραίος! και το έψαχνα...
      Δεν μου κάνει εντύπωση που ο συγκεκριμένος γερουσιαστής είναι από το τέξας!

      Διαγραφή
    2. Fuckin A' Tεξανός και fanatic ρεπάμπλικαν...Οh shit! Xειρότερος συνδυασμός έβερ. Trust me i lived it and seen it. Και μετά τους φταίει ο Leatherface που χαλά την εικόνα του Νότου.

      Διαγραφή

Προσφορά: Με κάθε σχόλιο δώρο μια απάντηση!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...