11.11.08

Οι μεγαλύτεροι προδότες

Εφιάλτης

Ο Εφιάλτης ήταν αρχαίος Έλληνας που όπως αναφέρει ο Ηρόδοτος παρουσιάστηκε στον Ξέρξη, του υπέδειξε τη στενή διάβαση που έφερνε από το όρος Καλλίδρομο στις Θερμοπύλες και ανέλαβε να οδηγήσει από κει τους Πέρσες για να χτυπήσουν έτσι από τα νώτα τους Σπαρτιάτες του Λεωνίδα (480 π.Χ.). Η Δελφική Αμφικτιονία τον επικήρυξε. Και γι' αυτό ο Εφιάλτης είχε καταφύγει στη Θεσσαλία. Όταν έπειτα από χρόνια γύρισε στη πατρίδα του (Αντίκυρα Φθιώτιδας), ένας συμπατριώτης του, ο Αθηνάδης, τον αναγνώρισε και τον σκότωσε.

Ιούδας

Το γεγονός ότι ήταν ο ταμίας ανάμεσα στους μαθητές του Ιησού μόνο τυχαίο δεν ήταν. Άλλωστε κατα πάσα πιθανότητα σούφρωνε και από το ταμείο. Πρόδωσε τον δάσκαλο του στους αρχιερείς και αυτοί με τη σειρά τους στους Ρωμαίους για 30 Αργύρια. Ο Ιησούς ο οποίος είχε προβλέψει την προδοσία του δέχτηκε το φιλί του Ιούδα, το πιο γνωστό φιλί στην ιστορία. Ο Ιούδας μετά την στάυρωση επέστρεψε τα 30 Αργύρια αλλά αυτό δεν έφτασε για να φύγουν οι τύψεις και έτσι οδηγήθηκε στην αυτοκτονία.

Βρούτος

O Μάρκος Ιούνιος Βρούτος Καίπιο ήταν συγκλητικός στην Αρχαία Ρώμη και ευνοούμενος του Ιουλίου Καισαρα. Στις 15 Μαρτίου το 44π.Χ οταν ο Καίσαρ πήγαινε στην Σύγκλητο, η συνωμοσία των 60 που ήταν ο Μάρκος Ιούνιος Βρούτος, ο Γάιος Κάσσιος Λόγκινος, ο Δέκιμος Βρούτος Αλβίνος, ο Γάιος Τρεμπόνιος και παλιοί οπαδοί του Πομπήιου τον μαχαίρωσαν 23 φορές. Σύμφωνα με τον μύθο, ενώ ο Καίσαρας έπεφτε νεκρός είπε Κι εσύ τέκνον Βρούτε?. Μετά τη δολοφονία του Καίσαρα έφυγαν απ' τη Ρώμη κάτω απ' την κατακραυγή του λαού και κατέφυγαν στην Αθήνα. Μετά από αποτυχημένη μάχη εναντίον της Β'Τριανδρίας στους Φιλίππους το 42π.χ. Ο Βρούτος αυτοκτόνησε πέφτοντας πάνω στο σπαθί του.

Πήλιος Γούσης

Ο Πήλιος Γούσης ήταν ο άνθρωπος που το 1803 οδήγησε τον Αλή Πασά να κυκλώσει τους αδούλωτους Σουλιώτες. Με τη βοήθεια ενός Σουλιώτη προδότη, του Πήλιου Γούση, ο Αλής κατέλαβε τη στρατηγική θέση του χωριού Αβαρίκο και κύκλωσε τους Σουλιώτες. Μερικοί τότε κατέφυγαν στο λόφο του Κούγκι, όπου βρίσκονταν πολλά γυναικόπαιδα από την αρχή της πολιορκίας. Η έκβαση του αποκλεισμού αυτού είναι επίσης γνωστή. Ο Σαμουήλ αναγκάστηκε να πυρπολήσει το κάστρο και να σκοτωθούν όλοι όσοι ήταν κλεισμένοι εκεί για να μην πέσουν σκλάβοι στα χέρια του Πασά

Αρτέμης Μάτσας

Καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα λένε οι μεγαλύτεροι. Και στην περίπτωση του ηθοποιού Αρτέμη Μάτσα που μονίμως ενσάρκωνε ρόλους προδότη και αποστάτη στις ταινίες που συμμετείχε συνέβη το δεύτερο. Ο γεννηθείς το 1930 στην Αθήνα ηθοποιός συνέδεσε το όνομα του με την λέξη προδοσία και πιθανότατα μεγάλο ποσοστό Ελλήνων θα θεωρεί ότι όντως υπήρχε προδότης κατά την κατοχή με αυτό το όνομα.

Ντούσαν Μπάγεβιτς

Σαν ποδοσφαιριστής έκανε μεγάλη καριέρα στην ΑΕΚ, στην οποία και συνέχισε ως προπονητής. Ο επονομαζόμενος πρίγκηπας & αργότερα βάτραχος πρόδωσε την ΑΕΚ για τον Ολυμπιακό,στην συνέχεια έκανε μια βόλτα από την Θεσσαλονίκη και τον ΠΑΟΚ ξαναγύρισε στην ΑΕΚ την οποία ξαναπρόδωσε για τον Ολυμπιακό και πήγε και μια βόλτα από τον Αρη. Η επόμενη προδοσία του, συγνώμη ομάδα δεν είναι γνωστή αλλά γιατί να αφήσει παραπονεμένο τον Παναθηναϊκο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσφορά: Με κάθε σχόλιο δώρο μια απάντηση!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...