26.9.11

Οι Χειρότεροι Φόροι στην Ιστορία

Το τελευταίο διάστημα βομβαρδιζόμαστε από νέους φόρους, αυξήσεις ΦΠΑ, έκτακτες εισφορές, τεκμήρια και άλλα τερτίπια της κυβέρνησης που σκοπό έχει να μας εξαθλιώσει οικονομικά και ψυχολογικά.
Την σημερινή καθόλα άδικη -και ηλίθια- φορολογική πολιτική στην χώρα μας αναμφίβολα θα την γράψει η ιστορία με μελανά γράμματα.


Σήμερα θα πραγματοποιήσουμε μια μίκρή ιστορική αναδρομή με τους χειρότερους φόρους που έχουν επιβληθεί παγκοσμίως:



Σιάμ: Φόρος Εργασίας
Μέχρι το 1899 το βασίλειο του Σιάμ (σημερινή Ταϊλάνδη) συνήθιζε να φορολογεί τους υπηκόους του με το να τους αναγκάζει να δουλεύουν για αυτούς 3 μήνες κάθε χρόνο. Μόλις πήραν χαμπάρι ότι αυτή τους η πράξη προκαλούσε αναταραχές στους πολίτες, αποφάσισαν να εφαρμόσουν το ορθολογικό φορολογικό σύστημα σε χρήματα.

Ιαπωνία: Φόρος ρυζιού
Το 1590 στην μακρινή Ιαπωνία ο αυτοκράτορας "Hideyoshi", αποφάσισε να εξορθολογήσει το φορολογικό σύστημα της χώρας. Παρόλο που άφησε τα θαλασσινά ανεπηρέαστα, αποφάσισε να βάλει φόρο 67% στην παραγωγή ρυζιού. Έτσι λοιπόν οι κακόμοιροι αγρότες έχαναν τα 2/3 της παραγωγής τους, ενώ σε μερικές περιπτώσεις έδιναν όλο τους το ρύζι στο κράτος και αυτό τους επέστρεφε στην συνέχεια το ανάλογο ποσοστό.


Ουζμπεκιστάν: Γαμήλιος φόρος
Τον 16ό μχ αιώνα στην περιοχή που σήμερα αποκαλούμε Ουζμπεκιστάν, η δυναστεία των "Shaybanid" αποφάσισε να επιβάλει βαριά φορολογία σε όποιον αποφάσιζε να παντρευτεί. Τελικά μερικά χρόνια αργότερα ο φόρος καταργήθηκε μιας και βρέθηκε ότι ήταν ενάντια στο ισλαμικό δίκαιο...

Ινδία: Βυζοφόρος
Οι γυναίκες κατώτερης κάστας στην Ινδία έπρεπε να πληρώσουν φόρο αν ήθελαν να κυκλοφορούν με καλυμμένα τα στήθη τους. Στην Ινδία βλέπεται θεωρούταν προνόμιο μια γυναίκα να ήταν σεμνότυφη. Μάλιστα ο φόρος είχε άμεση σχέση με το μέγεθος τους στήθους! Μια γυναίκα αρνήθηκε να πληρώσει τον συγκεκριμένο φόρο και έκοψε τα στήθη της ως αντίδραση. Ο φόρος καταργήθηκε την επόμενη ημέρα αλλά η συγκεκριμένη Ινδή έχασε τη ζωή της από αιμορραγία.


Οθωμανική αυτοκρατορία: Χαράτσι
Ο λεγόμενος κεφαλικός φόρος (χαράτσι) τον οποίο αν δεν πλήρωνες απλά σου έκοβαν το κεφάλι και ησύχαζες μια και καλή. Τον συγκεκριμένο φόρο πλήρωναν ήθελαν δεν ήθελαν όλοι οι μη Οθωμανοί υπηκόοι της αυτοκρατορίας.

Οθωμανική αυτοκρατορία: Γενίτσαροι
Ο συγκεκριμένος ίσως και να ήταν ο χειρότερος φόρος στην ιστορία. Μεταξύ 1365 και 1828μχ, οι Οθωμανικές αρχές ταξίδευαν ανά την αυτοκρατορία και άρπαζαν με την βία αγόρια μεταξύ 12-20 χρονών από χριστιανικές οικογένειες. Τα αγόρια αυτά στη συνέχεια εξισλαμιζότανε και ανήκανε στον Σουλτάνο.
...
...
...
Από ότι καταλάβατε οι Έλληνες έχουμε περάσει και χειρότερα από αυτά που τραβάμε σήμερα από τον Jeffrey και την παρέα του. Ίσως αυτό να εξηγεί και την ανέχεια που έχουμε απέναντί στα σκληρά και απάθρωπα μέτρα που συνεχώς μας σερβίρουν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσφορά: Με κάθε σχόλιο δώρο μια απάντηση!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...